Wednesday, August 13, 2014

Suatu Hari Di Hari Raya: Jelajah Syawal

Ahmad meriwayatkan daripada Abdullah bin Qais r.a. bahawasanya Rasulullah s.a.w banyak menziarahi kaum Ansar baik secara khusus mahupun umum. Jika ia menziarahi secara khusus ia mendatangi  seseorang di rumahnya, jika ia menziarahi secara umum ia mendatangi masjid.
(Riwayat Ahmad)

Sesuai dengan hadis junjungan Nabi Muhammad s.a.w., alhamdulillah PSS dan KRU Tuaran berjaya melaksanakan ziarah khusus ke rumah kampung keluarga angkat di Kampung Sambah, Tuaran dan Kampung Kiwoi, Tamparuli. Moga Allah redha.


31 Julai 2014
4 Syawal 1435H

“Hari Raya merupakan hari bahagia yang mana semua ahli keluarga , rakan taulan dan saudara mara yang dirindui sekian lama berkumpul dan saling bercerita soal kehidupan , bermaafan dan mengeratkan silaturahim sesama kita.
Alhamdulillah, penantian bagi mengubat rasa kerinduan yang membuak dalam dada telahlah pun terluah. Kini PSS & KRU akan berziarah Raya ke Kampung angkat, Kg Sambah..alangka gembiranya hati kami. Pada 1 ogos 2014 bersamaan 4 syawal 1435 hijirah merupakan  tarikh keramat yang tidak akan kami lupakan.
Perjalanan kami yang mengambil masa 40 minit ke destinasi dengan mengunakan jalan air serta menaiki bot yang menjadi salah satu jalan pintas bagi para penduduk kampong  ulang alik dari pekan ke kg sambah. SubahaAllah..sungguh indah panorama keindahan ciptaan Illahi. Udara yang segar dan pokok-pokok kehijauan di sepanjang perjalanan kami.
Setibanya kami di kg sambah, kami disambut dengan gembiranya oleh keluarga angkat. Sungguh, mereka telah bersedia lebih awal menanti kedatangan kami dengan pelbagai juadah. Adalah menjadi satu kemestian bagi kami, setiap rumah akan ada tazkirah samada dari tuan rumah mahupun wakil dari PSS & KRU sendiri.

Daripada “Abdullah bin ‘Amru bin al-;Ash ra. Rasulluah SAW bersabda: “sampaikan lah daripadaku walau satu ayat. (Al-Bukhari).

Walaupun kedatangan kami tidak la amat memuaskan keluarga angkat kerna bilangan kami yang tidak seperti yang dijangkakan, namun penduduk kampung  Sambah  amat bersyukur dapat bersua muka dan yang pastinya mengubat rindu yang terpendam.

Imam Ahmad dan Abu Dawud meriwayatkan dari Ali r.a katanya:
"Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: " Apabila seseorang telah menziarahi saudara seislamya, sebenarnya dia telah berjalan-jalan memetik buahan syurga sehinggalah dia duduk. Apabila dia duduk maka rahmat menaunginya. Jika di di waktu pagi maka 70, 000 malaikat berselawat ( berdoa memohon ampun ) untuknya sehingga waktu petang. Jika di waktu petang, maka 70,000 berselawat ( berdoa memohon ampun ) untuknya sehingga waktu pagi ".

 


 
 
 
  
 
 
 
 
Barakallah Kak Shella & Suami1 Ogos 2014
5 Syawal 1435H

Dua tahun berlalu sejak perlaksanaan Program Titian Kasih 2012 di Kampung Kiwoi, perkampungan Dusun-Muslim di Tamparuli, jalannya kini sudah pun berturap. Alhamdulillah. Geng beraya kami memulakan ziarah raya bermula dari rumah Cikgu Raflee iaitu keluarga angkat Atikah kemudian ke rumah Encik Musani dan seterusnya.

Kedatangan kami sangat dialu-alukan malah sangat dinanti-nantikan oleh para keluarga angkat. Walaupun ada sesetengah anak-anak angkat yang tidak dapat beraya bersama ke rumah keluarga angkatnya namun kedatangan kami juga disambut dengan cerianya oleh keluarga-keluarga angkat.

Sepanjang ziarah raya kami isikan dengan berbual mesra dengan keluarga angkat dan sesi taaruf sesama tuan rumah memandangkan ada yang pertama kali menjejakkan kaki ke Kampung Kiwoi. Mention to Kak Nazirah, Fadilah, dan Tinih beserta geng.

Tak kurang serinya juga dengan pengisian tazkirah yang disampaikan oleh anak angkat di setiap rumah yang kami singgah. Dengan keramahan dan keterbukaan tangan menerima kami sedar tak sedar sampai ke petang kami di sana. Segala pujian buat Allah 'azza wa jalla yang memudahkan segala perjalanan kami dan kami juga berhasil menziarah 10 buah rumah keluarga angkat di Kampung Kiwoi.


Atikah dan Ummi angkatnya

Perjalanan ke rumah seterusnya dipandu oleh adik Saidatul Farhana

Ustaz Khairun juga turut serta.

Rumah keluarga angkat Kak Sofia kami dihidangkan durian! Rugi sungguh yang tak ikut. 
Rumah keluarga angkat Kak Noor seri dengan geng cilik. 

 
Ketahuilah 
Allah memelihara jalan-Nya
Agar disusuri hati yang bersih
Sarat ketaqwaan
Merindui wajah-Nya
Jua keredaan
Itulah wajah insan pejuang

 

No comments: