Monday, April 14, 2014

KSU DALAM KENANGAN
Alhmdulillah. Tiada kata yang mampu untuk kami ungkapkan, selain mengucap syukur kepadaMu Ya Allah.

Berakhirnya progam julung-julung dilaksanakan, program Kem Sahsiah Unggul (KSU) bertempat di SMK Tamparuli bermula 4hb sehingga 6hb April 2014.

Program yang memberi seribu satu  kenangan buat kami, apatah lagi para peserta program. Awalnya program ini bermula pada pukul 2:00 petang. Ajk pendaftran sedia menunggu para perserta datang dari segenap sekolah menengah sekitar Daerah Tuaran yang dijemput khas untuk bersama menjayakan program  KSU ini.

Pada mulanya jangkaan para peserta hanya 150 orang, namun sasaran kami meleset. Ternyata sambutan daripada para peserta melebihi jangkaan kami kerana jumlah peserta adalah 167 orang dengan kekuatan AJK melebihi 60 orang. Allahuakhbar. Statistik ini jelas menunjukkan betapa dahaganya para pelajar untuk menghadiri program seperti ini khususnya program berbentuk islamik. Tahniah kepada semua peserta yang telah menhadirkan diri dan terima kasih diatas kerjasama semua sekolah yang terlibat iaitu SMK Tamparuli, SMK Badin, SMK Sungai Damit, SMK Sri Nangka, SM St John, SMK Taman Ria dan SMK Tenghilan.

Program ini terus berjalan seperti yang dirancang mengikut tentatif yang telah disediakan. Walau adakalanya aktiviti tersasar dari masa yang sepatutnya,  namun bagi kami inilah cabaran yang perlu ditangani dengan bijaksana. 

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: 

“Sesungguhnya Allah sangat suka (bahkan cinta) jika seseorang daripada kamu, apabila melakukan kerja, maka dia bekerja dengan tekun.”
(Hadis riwayat Baihaqi)

Merenung seketika melihat para peserta dikala penat menyapa, kami melihat ada riak gembira yang sangat bernilai dapat kami rasai. Ada kasih dan sayang yang sentiasa menagih. Ada ramah dalam setiap pergaulan. Ada keinsafan menyentuh hati. Ada tangis dalam gurauan. Dan ada takwa dalam rasa ketundukan pada Maha Mencintai...Allah.

Pesanan Luqman Al-Hakim kepada anaknya : " Hai anakku, ketahuilah sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam di dalamnya. Bila engkau ingin selamat agar jangan karam, layarilah lautan itu dengan sampan yang bernama takwa, isinya Iman dan layarnya adalah tawakal kepada ALLAH."

Semoga kita sentiasa dibasahi dengan ladang-ladang ilmu untuk diamal bersama.


EKSKLUSIF HARI PERTAMA: 4 APRIL

AJK Persiapan Tempat: Bersiap sedia. Tim. Pengarah turut turun padang.

Solat AsarPemilihan penghuluwati

AJK

Sedia berkhidmat


Sedia berkongsi

Suapan istimewa buat Tim. Pengarah KSU

Kuliah Maghrib: Ikhlaskan niat kerana Allah (Ustaz Azim)

Bersemangat: Bingkai Kehidupan

Ustaz Nik Anwar: Akidah Kukuh, Sahsiah Terpuji

Taaruf Fasi: Mana fasi muslimin yang lain?

LDK 1 pun bermula

Post mortem pertama

EKSKLUSIF HARI KEDUA: 5 APRIL

 Subuh: Video Ammar (Kak Azidah)

Riadah

Pengerusi PSST: Akhlak Berkualiti, Jatidiri TerpujiKreatif : Acar timun antara menu makan tengahari

Ustaz Razlie: Ibadah Sahih Membentuk Peribadi Unggul

Solat Asar

AJK beriadah

Bersedia untuk latihan Malam Kesenian

Solat Maghrib

Kuliah Maghrib: Ukhuwah (Ustazah Azwa)

Ini dia para juri Malam Kesenian Islam..kritikan membina pastinya...


Persembahan wakil AJK....senyuman tak lekang di bibir

Tidak ketinggalan...persembahan dari fasilitator

 Alternatif Platform Dakwahku: KRU

Pra Malam yang Kau Cari

Ibu......ayah......Rahmati mereka Ya Allah

Post mortem keduaEKSKLUSIF HARI KETIGA: 6 APRIL

Subuh: Timbalan Pengerusi 1 PSST (Dakwah vs Akademik)

Amazing Race bakal bermula
Majlis Perasmian Penutupan 
Ucapan Kem Kom

Tahniah semua!


Lambaian Ukhuwah....sehingga ketemu lagi.

Lensa KSUKami sedar, adalah masih ramai jiwa-jiwa yang mencari-cari program yang bisa mencuit sanubari mereka, asbab agar mereka faham akan matlamat manusia ini dicipta apatah lagi dilahirkan sebagai seorang Islam. Lambaikan ukhuwah yang menjadi titik perpisahan kami bersama para peserta bukan bermakna itulah yang terakhir kita megorak langkah perubahan malah itulah sebenarnya titik permulaan untuk kita berkeluarga selepas ini. Bergenang airmata, akhirnya jatuh jua ke pipi walau sedaya upaya para peserta ini menahan. Semoga terus tabah dan ada ole-ole  yang bisa adik-adik  bawa sebagai bekalan dalam menempuhi duniamu wahai para adik peserta. Allah. Sungguh!! Kami rindu pada kalian.

 KSU melabuhkan tirai, ukhuwah kian tersemai


No comments: