Wednesday, June 24, 2009

ESTET TENGHILAN: PROGRAM PERTAMA TANPA ORANG KUAT

21 JUN 2009, AHAD

Program pertama tanpa Orang Kuat: Mungkin ada insan yang tidak setuju dengan penggunaan ungkapan ini. Sengaja penulis menggunakan ungkapan ini untuk membakar jiwa-jiwa pejuang yang masih tinggal di Tuaran.

Dan Alhamdulillah di akhirnya, Program Titian Kasih Estet Tenghilan berjaya dilaksanakan sekalipun pada awalnya pihak pengurusan berdepan dengan beberapa masalah dari sudut pengangutan, elektrik dan bajet. Apa yang menarik, ’program pertama tanpa Orang kuat’ ini nyata berjaya mencungkil semangat kepimpinan Saudara Jamil dan Misran yang selama ini hanya ’tidur di bawah ketiak Orang Kuat’.

Seawal pagi, PSS dan KRU Tuaran berkumpul di BaitulKauthar, Kampung Tinuhan untuk mengalas perut. Selesai sarapan, kami bergerak ke Estet Tenghilan dengan menggunakan Van Antique, penganti ’kancil kiut’. Manakala AJK muslimin menyahut cabaran dengan menunggang ’kuda’ ke estet tersebut. Nyata, ketiadaan Orang Kuat tidak melemahkan perjuangan di Tuaran tetapi ia menjadi motivasi untuk berusaha ke tempat program sekalipun tanpa keberadaan ’kancil kiut’.

Kepada yang merasai kehilangan ’kancil kiut’, penulis sisipkan sepotong ayat Al-Quran:

“Berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan maupun dengan rasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan Allah. Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui.” (At-Taubah, 9: 41)

Sampai di Surau Estet Tenghilan, kami disambut oleh peserta kanak-kanak. Selesai menguruskan PA sistem, program dimulakan dengan surah pembukaan Al-Fatihah, di mana Saudara Jamil bertindak sebagai pengerusi majlis. Seterusnya ceramah tayangan UMMAH diPICkan oleh Saudari Rohana. Sekali sekala kami dikejutkan dengan suara salam ibu-ibu yang turut ingin mengikuti program tersebut. Selesai tayangan Ummah, program diteruskan dengan Sesi Penghayatan oleh Saudari Maryam. Sepanjang sesi penghayatan, ada juga kedengaran suara esakan peserta. Walaupun moderator tersalah memilih muzik latar.

Sebelum Sesi mengisi perut, Saudara Jamil sempat memberikan tazkirah pendek dalam Bahasa Bajau, satu pendekatan baru yang perlu ahli PSS gunakan....!! Program berakhir dengan Lambaian Ukhuwah.

Kami agak terkesan dengan kesungguhan Guru Kafa@Takmir di estet tersebut yang menjadi tulang belakang program ini. Sebenarnya, program ini tidak mendapat sponsor bajet tetapi berkat usaha beliau, akhirnya jamuan dapat disediakan walaupun sekadar ala kadar. Surau estet ini juga sebenarnya tidak mempunyai bekalan elektrik apatah lagi peralatan seperti kipas. Namun, Alhamdulillah beliau berusaha mencari penyumbang karan dari rumah berdekatan. Di akhirnya, beliau meminta kami untuk datang sekali lagi ke estet tersebut. Dan sekali lagi kami terkesan dengan kesungguhan beliau mebangunkan Islam di tempat beliau. Inilah guru agama yang perlu dicontohi....!!!


Kami pulang dengan membawa sepotong kata dari seorang nenek yang turut berada di situ:
”Mau ngeliud pan bue’ motoku le’ bitu...!!”
(Mau menitis juga air mata saya dengan kehadiran kamu nih...!!!)No comments: