Sunday, June 21, 2009

KAMPUNG SAMBAH: MANGAN NYA’ MANGAN ASAL JO KURUNG-KURUNG….(^_^)

5 pm, 9hb ~ 7 am, 10hb JUN: Believe or not?? PSS & KRU Tuaran mengadakan satu program tanpa nama, tanpa banner, tanpa meeting dan tanpa AJK muslimin yang ingin pergi …..Namun ia tidak mematahkan semangat jihad AJK Muslimat untuk pergi ke Kampung Sambah, Tuaran. Mungin 'rasa tercabar' akhirnya 5 AJK muslimin menggagahkan diri untuk turun padang.

Bagi AJK yang pertama kali pergi ke Kampung Sambah, pastinya merasa teruja sepanjang perjalanan ke sana kerana walaupun jalan darat ada, kami memilih jalan laut untuk merehatkan ‘kancil kiut’, pengangkutan utama PSS Tuaran.

Sampai di sana, kami disambut dengan ‘mangan songom’. Selesai solat maghrib, PSS mula melangkah mendekati penduduk melalui tazkirah Saudara Fairuz. Nampak bersahaja dan level ‘U’ tetapi berisi. Then, solat isyak dan ‘nginum songom’. After that, we continue with tayangan multimedia where Saudara Fairuz and Amin as PICman. Saudara Jamil yang turut berada di situ, tidak melepaskan peluang mengeluarkan ’bakat terpendam’ walaupun sekadar pengerusi add-hoc. Lalu ada insan yang tertanya-tanya, di mana Saudara Misran??

Tayangan Multimedia UMMAH tiba-tiba dikejutkan dengan suara esakan seorang anak kecil yang sedih melihat sahabat-sahabat sebayanya berdepan dengan Zionis.

Selesai tayangan, AJK Muslimin dan remaja lelaki beriktikaf di masjid. Manakala AJK Muslimat ’turi’ di rumah penduduk. Program di teruskan dengan Qiam, solat Subuh berjemaah dan akhirnya Tazkirah Subuh yang disampaikan Saudara Amin. PSS sempat ’nginum ensaung’ di tiga buah rumah dari ’enderio sampai endelaut’ sebagai tentatif terakhir.

Kampung Sambah…..
Sejujurnya, persepsi awal penulis sebelum sampai ke kampung ini adalah sambutan dingin penduduk terhadap kehadiran PSS. Surau mungkin dihadiri hanya jemaah yang biasa solat di surau. Anak-anak muda?? Ibu-ibu? Gadis remaja?? Jangan harap mereka mengintai surau. (berdasarkan pengalaman lepas). Ternyata, persepsi penulis melencong sama sekali. Penulis sedar satu perkara bahawa pengalaman lepas, boleh dijadikan pengajaran tetapi adakalanya tidak boleh dijadikan ukuran.

Surau dipenuhi ’jomo kampung’, dari yang muslimin hingga muslimat. Dari yang tua hingga remaja hinggalah anak kecil. Hatta ada muslimah sanggup duduk di luar semata-mata tidak mahu melepaskan peluang duduk di majlis ilmu. Semoga Allah menilai usaha mereka. Amin

Melihat kehadiran remaja Kampung Sambah, penulis teringat dan terfikir satu perkara........

Remaja-remaja Kampung Sambah kebanyakannya merupakan pelajar-pelajar SMK Tenghilan.

Seingat dahulu, PSS pernah dijemput ke sekolah tersebut untuk mengendalikan Program Kem Ibadah. Namun pada malam kedua Kem Ibadah akhirnya terpaksa bertukar hala seakan Kem Pemantapan Akhlak. Apa tidak, rasanya itu adalah pengalaman pertama penulis dan beberapa AJK lain berdepan dengan peserta yang agak ’keras’.

Namun akhirnya, peserta-peserta ’keras’ inilah yang istiqomah menghadiri Qiam Bulanan PSS Tuaran. Dan mereka yang istiqomah inilah yang penulis temui di Program Tanpa Nama Kampung Sambah.....!!!

Teringat pada surah Az-Zumar, ayat 18.

”(Iaitu) Mereka yang mendengarkan perkataan lalu mengikuti apa yang paling baik di antaranya*. Mereka itulah orang-orang yang telah diberi petunjuk oleh Allah dan mereka itulah orang-orang yang mempunyai akal sihat.”

*Mereka mendengar ajaran-ajaran Al-Quran dan ajaran-ajaran yang lain,tetapi yang diikutinya ialah ajaran-ajaran Al-Quran kerana ia adalah yang paling baik.

Rasa gembira melihat mereka, usaha ketika Kem Ibadah rasanya tidak sia-sia. Namun segera penulis mengingatkan diri bahawa tugas penulis hanyalah penyampai, berusaha menyampaikan Islam. Yang memberi hidayah, bukan penulis, tapi Si Maha Empunya Hidayah.....!!

Maka teruskan berusaha menyampaikan Islam, hasilnya serahkan kepada Allah, Maha Empunya Hidayah......!!!

P/S: Sebelum pulang, ada AJK masih tertanya-tanya kerana program ini dijalankan tanpa nama. Oleh kerana program ini mendekati penduduk kampung, akhirnya AJK sepakat memberi nama PROGRAM TITIAN KASIH KAMPUNG SAMBAH.1 comment:

DAUD MARICAN said...

salam..pastinya pengalaman yg menarik bg penulis dan krew2 yg pergi kesana.. tapi sy tertanya2 bagaaimana pemakanan disana dan prasarana..adakah ia seperti semenanjung?? dan apakah pengalaman krew2 yg menarik dan yg pahit..sy rasa semua ini perlu ditulis oleh krew2 dan penulis kerana ini dapat membantu orang lain yg ingin pergi kesana..dan akhir sekali banyakkan la gambar2 kampung tersebut..sekian ..terima kasih..salam